Article

Kako zmanjšati sevanje mobilnih telefonov

Priznam, nikoli se nisem poglabljala v problematiko glede takšnega in drugačnega sevanja. Niti se ne spoznam na to. Vsake toliko pa naletim na kakšen članek, ki me prestraši (in potem doma težim, da vsaj usmerjevalnik za wifi prestavimo čimdlje stran od spalnih/bivalnih prostorov, da se bolje počutim). Potem spet nekje preberem, da ni tako hudo, da seva tudi televizija ali hladilnik, da o električnih vodih niti ne govorimo. Potem pa vedi, koliko biti ali ne biti zaskrbljen pri (pre)pogosti uporabi mobilnih telefonov in naprav povezanih z njimi. Problem mobilnikov vidim tudi v tem, da so v uporabi relativno kratek čas in nihče ne ve, niti ne more vedeti, kakšne posledice njihove uporabe se bodo pojavile čez leta in desetletja. Že zdaj nas strašijo s takšnimi in drugačnimi tumorji in rakavimi obolenji. Je pa tudi res, da si (skoraj) ne znamo več predstavljati življenja brez pametnih telefonov. Kar me na trenutke prav straši… :/

Pa sem naletela na tale članek, ki me je malo pomiril, hkrati pa dal sledeče ideje, kako lahko čimbolj zmanjšamo izpostavljenost sevanju mobilnikov, če že ne moremo (nočemo) zmanjšati njihove uporabe.

  1. Pogovarjajmo se preko zvočnika oziroma slušalk. To je še posebej priporočljivo, če dnevno opravimo veliko pogovorov preko mobilnika. (Tu sem varna. Če v enem tednu spravim skupaj za 15 min pogovora, je veliko ;))

  2. Ne nosimo ga čisto ob telesu, zataknjenega za pas ali v žepu hlač ali jakne, ampak raje v torbici. (Check!)

  3. Raje napišimo in pošljimo sporočilo, kot kličimo. Med klicem smo bolj izpostavljeni sevanju, kot pri pošiljanju sporočila. (O ja, veliko raje pišem, kot čvekam, hehe)

  4. Ne uporabljajmo telefona, kadar je slab signal. Takrat je sevanja največ, ker mobilnik išče oddajnik. (No, v našem koncu je več slabega kot dobrega signala, žal… :/)

  5. Ko koga kličemo, počakajmo, da se zveza vzpostavi, šele potem prislonimo telefon k ušesu. Med vzpostavljanjem povezave se namreč ustvarja največ sevanja.

  6. Otroci naj ne uporabljajo mobilnih telefonov. Njihovi razvijajoči možgani in mehka tkiva so še toliko bolj dovzetni za ta škodljiva sevanja.

  7. Manj se pogovarjajmo po telefonu in več osebno! (O ja, to bi mogli spet začet prakticirat)

  8. Ne uporabljajmo telefona med vožnjo, niti z uporabo zvočnikov oziroma slušalk. Med vožnjo se namreč mobilnik povezuje z različnimi oddajniki in ob iskanju le-teh ustvarja dodatno sevanje. Da niti ne omenjam (pa pustimo zakon in policijske kazni ob strani), kako se zbranost za vožnjo zmanjša med čvekanjem, četudi prostoročno telefoniramo.

  9. Uporabljajmo stacionarni telefon. Ja, vem… Kaj je že to? Ne spomnim se, kdaj sem nazadnje držala v rokah slušalko stacionarnega telefona, verjetno, ko sem bila še v službi, hehe… Je pa to dejansko res najvarnejši način telefoniranja.

In nenazadnje – najbolj učinkovit način za zmanjšanje sevanja: odložimo telefon na mizo in pojdimo kam brez njega, na sprehod, izlet ali se samo na dvorišče igrat z otroki. Fotke za spomin dela tudi navadni fotoaparat, pa še samo moje/naše so 😉

(Vir slike)

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)