Article

Kako varno uporabljati eterična olja

Že res, da so povsem naravna, saj so narejena iz rastlin, ampak so tudi zelo potencirana in močna, zaradi česar je večja verjetnost, da povzročijo neprijetnosti na koži, alergijske reakcije, občutljivost…, še posebno pri otrocih. Zaradi slednjega je pri njihovi uporabi treba upoštevati nekaj varnostnih napotkov, da preprečimo napačno uporabo in da imamo od njih maksimalno korist.

Osnovni načini uporabe eteričnih olj so:
– nanos na problematični del telesa
– razprševanje (v ustreznem difuzorju) ali vdihavanje (aromaterapija)
– kot parfum
– med kuhanjem oziroma oralna uporaba
– med kopanjem

Nanašanje

Priporočena količina je 1-6 kapljic olja, ki ga nanesemo na določen del telesa. Pozor! Več ni vedno boljše. Predlagam uporabo kakšne kapljice manj kot več in testiranje občutljivosti kože. Lahko se zgodi, da večja količina olja spodbudi razstrupljanje telesa in povzroči neprijetno reakcijo kože. Za optimalen učinek je lahko že 1 do 3 kapljice olja povsem dovolj. V kolikor vas skrbi reakcija kože, predlagam redčenje z “baznim” oljem (olivno, mandljevo, kokosovo…).

Kadar uporabljamo olja na otrocih, le-ta vedno redčimo. Uporabimo 1-3 kapljice v 1 žlici osnovnega olja za mlajše od 6 let in 1-3 kapljice v čajni žlički za starejše od 6 let.

Kam nanašamo olja? Pri splošni uporabi (za dvig odpornosti, recimo) olja najpogosteje nanašamo na stopala. Zaradi velikih por na stopalih se olja na tak način najhitreje absorbirajo v telo. Pa tudi področji za ušesi in na zapestju imata močno absorbcijsko sposobnost. Sicer pa nanašamo na problematične dele telesa (recimo na mesto pika insektov, udarcev, opeklin, bolečin…). Za večjo učinkovitost olja lahko na mesto nanosa položimo še topel vlažen obkladek, ki bo povzročil absorbcijo olja globlje v telo.

Zaradi različnih kemijskih lastnosti mešanic olj (t.i. oil blends) nikoli ne kombiniramo, saj lahko izzovemo neprijetno reakcijo. Namesto tega lahko olja nanašamo po plasteh. Ker se hitro vpijajo, je dovolj samo par sekund, da preko enega nanesemo še drugega.

Če se pojavi neprijetna reakcija na koži, prenehamo uporabljati eterično olje in na mesto reakcije nanesemo osnovno olje. Nikoli ne spiramo olj z vodo, ker lahko s tem še poslabšamo situacijo.

Razprševanje in vdihavanje

V difuzorju se olja zmešajo z vodo in razpršijo v mikro delce v zrak, kjer lahko obstanejo tudi po nekaj ur, osvežijo zrak, odpravijo neprijetne vonjave, bacile, bakterije, plesen in delujejo aromaterapevtsko. V difuzorju lahko mešamo posamezna olja ne pa oljnih mešanic. Dodamo 1-6 kapljic olja, odvisno kakšno intenziteto želimo.

Parfum

Kapljico ali dve izbranega olja nanesemo na običajna mesta, kjer “nosimo” parfum. Ne samo da božansko dišijo, ampak nam nudijo tudi čustveno in psihično oporo skozi celi dan.

Kuhanje in oralna uporaba

Glede uporabe eteričnih olj v kuhinji oziroma oralnega uživanja le-teh so mnenja zelo različna. Načeloma na embalaži olj piše, da niso za interno uporabo oziroma morajo imeti oznako GRAS (Generally Regarded as Safe, pridobljeno od FDA). Moje izkušnje pa so takšne, da olja citrusov (limona, pomaranča, grenivka) uporabljam občasno interno (kapljico ali dve posameznega olja v 6 dcl vode in pijem skozi dan) in tudi v kuhi, kjer recept predvideva sok ali lupino citrusov. Poleg teh sem uživala tudi olje Thieves (kapljico olja v žlico medu in raztopila v skodelici toplega čaja) pri odpravljanju bolečega žrela in za hitrejše prebolevanje viroze. Z ostalimi olji zaenkrat še nimam izkušenj.

Kopeli z eteričnimi olji

Še ena odlična uporaba olj je dodajanje le-teh v kopeli. S tem lahko učinkovito izkoristimo tako aromaterapevtske učinke olj kot tudi absorbcijo le teh v telo skozi kožo. 3 do 6 kapljic izbranega olja dodamo v kad med polnjenjem z vodo ali še bolje, če najprej zmešamo olje z gelom ali kopalno soljo in potem dodamo v vodo, saj se tako bolj enakomerno razporedi v vodi.

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)