Article

Kako shranjujemo eterična olja

Da bi nam dragocena eterična olja služila čim dlje in pri tem ohranjala najvišjo možno kakovost, je dobro vedeti nekaj osnovnih informacij kako, kje in s čim jih shranjevati. Pa poglejmo.

Strogo gledano lahko ustrezno shranjena olja zdržijo vsaj eno leto. Mnogo ljudi pa jih hrani tudi 2 leti ali celo do 5 let. Obstajajo celo zapisi o arheoloških najdbah loncev z zdravilnimi maščobami v egipčanskih grobnicah, ki so ob odkritju še vedno močno dišale po začimbah.

3 stvari, ki jih je dobro vedeti in upoštevati:
1. Direktna sončna svetloba vpliva na kemijsko sestavo eteričnih olj. Zato so že v originalu shranjena v temnih stekleničkah.
2. Hraniti jih moramo na konstantnih, ne pretoplih temperaturah (sobna temperatura do nekje 22 stopinj je ok).
3. Če olja izpostavljamo zraku/kisiku ali vročini, bodo oksidirala.

Da preprečimo škodo, ki bi jo naredila ultravijolična svetloba, vedno hranimo eterična olja v temnih stekleničkah in v temni omari ali predalu na čimbolj konstantni temperaturi. Nihanja v temperaturi in direktna sončna svetloba lahko negativno vplivajo na kakovost olja.

Vedno jih hranimo v steklenih embalažah (najbolje v takšnih, ki jih prejmemo skupaj z olji), nikoli pa v plastičnih, ne samo zaradi spornih strupenih sestavin plastičnih embalaž, ki jih lahko olja posrkajo vase, ampak tudi zaradi jedkosti olj, ki lahko plastiko “požrejo”.

Stekleničke z olji vedno dobro zapirajmo, kadar jih ne uporabljamo, saj tako preprečimo oksidacijo. Priporočljivo je tudi, da ostanke olj iz večjih stekleničk prestavimo v manjše, saj s tem zmanjšamo količino kisika v sami steklenički in podaljšamo življenjsko dobo olja. Manj kot je praznega prostora (torej zraka) v steklenički, bolje je.

Če povzamemo osnove hranjenja olj:

– zaščitimo jih pred direktno sočno svetlobo
– po vsaki uporabi dobro zapremo pokrovček na steklenički
– hranimo na sobni temperaturi in se poskušamo izogibati izpostavljanju olj visokim temperaturam za dalj časa
– in najpomembnejše! Uporabljamo jih. Zato smo jih kupili! Pri uporabi pa damo prednost starejšim pred novejšimi.

Pa veselo “oljanje”!

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)