Article

Cartajmo se!

Ena boljših nalog starševstva je definitivno cartanje otrok. A ni res? Mislim, da ni lepšega kot pestovanje in božanje nežnega, dišečega in mehkega novorojenčka, objemanje dojenčka in malčka, pa tudi že malo bolj konkretnega starejšega otroka, ko pride do mene in mi reče: “a veš koliko te imam rada? Toliko!” in me stisne okoli pasu, da kar zaboli. 🙂 Sem namreč mnenja, da ne moremo preveč razcartati svojih otrok. Zaradi veliko objemov, poljubov, stiskov, dotikov in kakšne druge pozornosti ne bodo razvajeni in neobvladljivi.

Cartanje je tako enostavno in hkrati tako učinkovito. Kadar imamo slab dan in se nam zdi, da ga nič ne more izboljšati, bo en sam objem drage osebe, pa naj bo to partner, mama, prijatelj ali otrok, že naredil razliko v počutju. Se strinjate?

In zakaj je cartanje otrok tako pomembno?

1. Otroci bodo pametnejši
Obstaja celo raziskava o tem: otroci, ki so deležni veliko starševske pozornosti in izkazovanja ljubezni imajo večje možgane kot otroci, ki tega sploh niso deležni. S tem, ko poskrbimo za ljubeče in varno okolje, vplivamo na otrokov uspešen razvoj in na njegovo obvladovanje sveta v kasnejših letih.

2. Cartanje osrečuje in zmanjšuje stres
Tako pri otrocih, kot tudi pri odraslih. Pri cartanju se v možganih sproščajo določene snovi, ki spodbujajo srečo in zmanjšujejo stres. Zato nam lahko že samo en objem izboljša dan in počutje. Poleg tega pa vpliva tudi na celotno zdravje telesa in duha (tudi o tem obstaja raziskava).

3. Otroci bodo sproščeni ob fizični naklonjenosti
in jo bodo kasneje v življenju tudi znali prejemati in izražati. Prav tako je zaradi pomanjkanja ne bodo iskali drugje, na neprimernih krajih.

4. Cartanje je tudi dobra telovadba
Vsak dvig otroka, nošenje sem in tja, tekanje za njimi v igri, žgečkanje, igranje, smejanje… Vse to tudi pokuri nekaj kalorij na dan 😉

5. Cartanje izraža ljubezen
Medtem ko odrasli znamo določiti, na kakšen način se počutimo najbolj ljubljene (Pet jezikov ljubezni), otroci tega ne znajo. Kadar jih gledamo v oči, jim namenimo pozornost, se jim nasmehnemo, jih objamemo, pobožamo, se dobro počutijo in vedo, da so ljubljeni. Ko nagajajo, pa jih vseeno objamemo, dobijo občutek varnosti. Prav tako, kadar kaj razbijejo ali polomijo, s cartanjem vedo, da njihov položaj v družini ni ogrožen. In kadar smo jezni in nanje tako odreagiramo, jim bo opravičilo za našo slabo voljo in objem pomagalo razumeti konflikte in sprave. Cartanje je eden izmed načinov, ki dajo otrokom jasno vedeti, da jim imamo radi.

6. Cartanje ustvarja povezavo
Kadar smo zelo zaposleni, s službo, z opravki, s kuhanjem in pospravljanjem oziroma z življenjem, je en velik objem zelo dobra varianta, kako se ponovno povezati z otroki. S tem jim sporočamo, da smo vedno tu, njim na voljo.

7. Otroci ga potrebujejo
Vsak potrebuje pozornost, dotik, naklonjenost, objem. Najbolj pa otroci, oni potrebujejo fizični dotik, tolažbo in občutek varnosti enako kot hrano in pijačo ter toplo in suho bivalno okolje. In tudi če vam je fizična naklonjenost tuja in neprijetna, vam je težko cartati svoje otroke, se za dobrobit svojih otrok potrudite. In to čimvečkrat.

8. In tudi mi ga potrebujemo
Pridejo dnevi, ko smo jezni, preobremenjeni, zafrustrirani, slabe volje ali brez volje in nam cartanje otrok niti malo ne paše. In velikokrat se zgodi, da se zaradi lastne slabe volje zderemo na nič krive otroke. Takrat se raje ustavimo, globoko zadihajmo in močno objemimo svoje otroke. S tem jim damo vedeti, da tudi, ko imamo slab dan, jih imamo še vedno radi. Zelo verjetno pa bo tudi par minut v objemu lastnih otrok izboljšalo naše počutje in polepšalo dan. Nam in njim. 😉

Povzeto po: temle članku.

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)